Van Charleroi naar Viljandi: enkele indrukken

Yay, eindelijk kan ik zeggen dat ik begonnen ben aan mijn eerste reis, helemaal alleen. Best heel spannend om toch weer alleen te vertrekken naar een land dat je niet kent.

Mijn vertrek was vanuit Charleroi naar Riga en dan een 3 uur durende autorit naar Viljandi, een stadje in het midden van Estland.
Het vertrek begon al meteen goed: net voor we het vliegtuig mochten instappen, kregen we te horen dat er een technisch probleem was, een dikke 2 uur wachten… Dus ja wat doe je dan helemaal alleen op een luchthaven? Mijn bezigheid: alle plaatsen waar ik nog nooit van had gehoord (die op het vertrekbord staan) opzoeken, daar ben je wel even mee bezig en ook altijd leuk voor nieuwe inspiratie.

Santander, Timisoara en Clu-Napoca: enkele nieuwe ontdekkingen

Na eindelijk te kunnen opstijgen en een rustige 2 uur durende vlucht, kwam ik terecht in Riga. Het was al laat in de avond, dus jammer genoeg heb ik daar nog niet veel van kunnen zien.

De weg naar Viljandi was een 3 uur durende rit over verlaten en donkere wegen. Je kan er kilometers rijden zonder een huis of een andere auto tegen te komen. Soms kom je eens enkele huizen tegen, maar die lijken eerder verlaten of vervallen.  223 km afleggen zonder autostrade, gewoon over een 2-vaksbaan. Ik had al op voorhand van verschillende mensen te horen gekregen dat de wegen niet altijd even ‘modern’ zijn en niets is minder waar, al is dit zeker niet negatief. Alles geeft hierdoor een iet wat mysterieuze indruk zo in het midden van de nacht. Ook van snelheidslimieten kennen ze hier niet veel, ze bestaan wel, maar iedereen negeert ze gewoon: 140 rijden op een baan waar je 90 mag is perfect normaal…

Eindelijk aangekomen in Viljandi… Een mix tussen Scandinavië en Rusland, enorm rustig met veel vervallen houten huisjes of net mooie simpele huizen die tiptop in orde zijn.

Je kan niet zeggen dat je in een volledig andere cultuur terechtkomt hier, maar de verschillen zijn toch wel duidelijk te merken. Vooral de invloeden van het strenge communisme zijn nog duidelijk te zien, of zo lijkt het toch in mijn ogen. Ook iedereen tot en met de generatie van mijn ouders spreekt nog perfect Russisch.

De mensen lijken veel meer gesloten, maar als je hun iets vraagt zullen ze je meteen zo goed mogelijk proberen te helpen. Dat merkte ik vooral bij Saara, het meisje waar ik mee getraind heb. Ze was heel vriendelijk, maar toch merkte je altijd die bepaalde afstandelijkheid, moeilijk om te omschrijven. Het dagelijks leven lijkt hier zoveel rustiger te verlopen. Als je ’s ochtends vroeg op straat loopt, zie je mensen allemaal een wandelingetje maken alvorens ze naar het werk gaan. (ook niet onlogisch als je stad aan zo een mooi meer ligt). Al was dat rustige leven niet altijd te merken in de tennistrainingen. De trainer is keihard voor Saara en straalde ook een bepaalde autoriteit naar mij uit, hoewel ik helemaal geen van zijn pupillen ben. Nooit is iets goed genoeg en als er iets fout wordt gedaan, moet je je niet verwachten aan een verklarende uitleg, maar eerder aan een kanonskogel die jouw kant uitkomt en een straf. Naar mijn gevoel ietwat extreem…

IMG_6541IMG_6517

Iedereen neemt de tijd om te sporten en alles te voet te doen. In een stad met 20.000 inwoners, zie je opvallend weinig auto’s. Alles ligt op wandelafstand dus voor niets een auto nodig.

Mijn eerste indruk over Estland: een heel mooi en verschillend land. Op zich zijn ze heel westers, maar toch voel je in alles nog restanten van de onderdrukking, logisch ook zulke gebeurtenissen kunnen niet zomaar op enkele jaren volledig vergeten zijn.

Rustig, maar toch op verschillende vlakken heel verrassend…

Auteur: Wherelifebegins

Owner of wherelifebegins.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s