Van chaos tot (een beetje) orde

Een sabbatjaar. Hoe begin je eraan…? Die vraag stelde ik me enkele weken geleden ook. Ondertussen was het augustus en de grote dromen waren zeker aanwezig. Alleen was het nog een hele opgave om dat in werkelijke plannen te kunnen gieten.

Pinterest, Instagram, Facebook, via alle kanalen kreeg ik inspiratie aangereikt. Nu moest mijn ADHD-brein nog alle leuke ideeën kunnen samenbrengen tot een plan voor het komende jaar.

Dankzij mijn mama -een enorm talent in plannen- kwam ik op het idee om alles samen te brengen op één grote wereldkaart. Alle projecten, reizen, cursussen,… kregen een mooi plaatsje op de wereldkaart. Zo kreeg de oorspronkelijke chaos een eerste vorm van orde (een enorme prestatie :)). Superleuk om te zien dat je dromen en ideeën een stapje dichter bij de werkelijkheid komen.

Natuurlijk is het onwerkelijk om alle ideeën tot uitvoering te laten komen. Maar beter te veel dan te weinig hebben ze me altijd verteld. Dus liever een wereldkaart met een overdosis aan ideeën, projecten, reizen,… waaruit ik kan kiezen dan gebrek aan inspiratie. Zo ben ik er zekere van dat ik over alles heb nagedacht en kan ik veel makkelijker aanvullen en schrappen (net ietsje liever aanvullen dan schrappen natuurlijk).

Het is duidelijk dat ik van verschillende kleurtjes houd. Niet alleen omdat het zoveel mooier en frisser is, maar vooral omdat het zorgt voor een ‘systeem’: een kleur voor reizen die vastliggen, een kleur voor reizen in dezelfde periode waaruit ik moet kiezen, een kleur voor dingen waar ik nog eens goed over moet nadenken, …

Processed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 preset

Genoeg gedroomd en ideeën verzameld, eindelijk is het tijd voor een eerste ruwe planning. En dat bleek niet zo simpel als het lijkt. Na veel denk- en puzzelwerk begon het een eerste vorm te krijgen. In november zou ik een reis op mijn eentje maken, naar waar was nog niet meteen duidelijk. Vervolgens zo ik in januari naar New York trekken om een vriendin te bezoeken en als laatste grote ding stond een groepsreis naar Jordanië te wachten.
Tussenin heb ik dan telkens tijd om plekjes in België en omstreken te verkennen en ook zeker niet onbelangrijk om een beetje te werken.
En natuurlijk heb ik plaats gehouden voor eventuele extra projecten. En jazeker, mijn planning was nog maar twee weken oud voordat de eerste toevoeging erbij kwam: een weekje Estland om te trainen met een Estse speelster. Zo kwam ik dan ook tot de conclusie dat ik in oktober maar 12 dagen in het land zou zijn.

En er blijven projecten bijkomen. Zo krijg ik de kans om op Medialaan gaan te helpen bij verschillende events, een kans die ik zeker niet kan laten schieten. En dankzij mijn planning kan ik (voor de eerste keer in mijn leven) snel en duidelijk zien wanneer dit er nog bij kan en wanneer het echt te vol zit.

En dan die eerste reis op mijn eentje die staat vast, maar naar waar? Een hele wereldkaart om te kiezen,… een reis met de trein door Groot-Brittannië. Ik dacht altijd dat een reis plannen toch helemaal niet zo moeilijk kon zijn… maar het tegendeel is wel duidelijk bewezen. Waar moet je beginnen? Wat wil je allemaal gaan bezoeken? Is dat de moeite waard of kies je best het andere museum? Welke hotel kies je? Of is een hostel een betere optie? Hoe geraak ik van de luchthaven naar de stad?

Allemaal vragen waar ik nooit bij heb stilgestaan. Mijn vorige reizen waren altijd mooi voorbereid, het enige wat ik moest doen was mijn koffer volproppen en zorgen dat ik in de auto zat.

Ondertussen ben ik druk aan het plannen voor mijn eerste reis. Voorlopig is het doel, zoveel mogelijk informatie verzamelen over Noord-Engeland en Edinburgh, reisgidsen doorbladeren, het internet doorspitten, mensen om raad vragen,… En dan kiezen maar, welke plekjes wil ik zeker kunnen bewonderen en welke zijn opties?

Mijn Pinterest is nog nooit zo actief geweest en elke foto die ik op Instagram tegenkom wordt gescreenshot. Ik wil er zeker van zijn dat ik geen enkel plekje mis, al weet ik dat dat een beetje ambitieus is. Niet alleen ik ben actief opzoek naar mooie plaatsen, maar ook krijg ik vaak de melding dat ik getagd ben in berichten op Facebook en Instagram, handig en vaak vernieuwend als je niet in je eentje moet rondneuzen.

Processed with VSCO with g3 preset

Schermafbeelding 2018-10-03 om 13.25.16

 

Een handige tip die ik ontdekt heb: op Instagram kun je buiten personen ook tags volgen. Altijd leuk om enkele weken voor je vertrek de tag van je bestemming toe te voegen. Zo blijf je altijd op de hoogte en ontdek je misschien nog wel plekjes waar je reisgids nog nooit van heeft gehoord. 

Ik vind het moeilijk om te weten wanneer ik nu echt aan mijn definitieve planning voor deze reis moet beginnen. Ik weet dat als ik er eens op vlieg er vaak geen stoppen aan is voor enkele dagen. Maar aan de andere kant weet ik dan ook weer dat na die paar dagen mijn interesse weer even op iets volledig anders wordt gesmeten. Dus probeer ik maar vervolgens zoveel mogelijk op te zoeken en te plannen.

Wat ik geleerd heb dat belangrijk voor me is: lijstjes en lijstjes en lijstjes. Ik dacht altijd dat ik alles wel zou kunnen onthouden wat ik zou moeten doen ter voorbereiding van mijn reis, maar dan zit ik eenmaal voor mijn laptop en geraak ik niet verder dan het startscherm van Google… Dus heb ik toch maar even mijn zelfvertrouwen (hierover) opzij gezet en ben ik voorbeeldig begonnen met lijstjes te maken. En wonder boven wonder moet ik toegeven dat het net iets vlotter werkt.

 

 

 

 

Auteur: Wherelifebegins

Owner of wherelifebegins.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s