7X Waarom je niet moet twijfelen over een ‘Gap year’

Elke week krijg ik wel eens de vraag, ‘Wat ga je volgend jaar studeren?’, ‘Welke universiteit denk je te kiezen?’, ‘Heb je al een kot gevonden?’,… Wel, mijn antwoord en misschien ook wel dat van jou is net iets anders als de meeste mensen verwachten. Ik antwoord altijd met veel trots: ‘Ik ga nog niet studeren, binnen een jaar ben ik daar aan toe, eerst wil ik een jaartje de wereld gaan zien, ervaringen opdoen en genieten van het feit dat dit nu nog allemaal kan.’

In België is een’ break’ tijdens je studies niet bepaald iets dat tot de normale gang van zaken hoort. Mensen hebben bang dat je niet meer aan het studeren zou raken, dat je op het verkeerde pad raakt, dat je al je geld zou verspillen aan die ‘onnuttige’ reizen,…
Je gaat naar de lagere school, van daar begin je aan je middelbaar, vervolgens staat de universiteit te wachten, je kan aan de ‘perfecte’ job beginnen, een gezin, hard werken, pensioen… Dit is waarschijnlijk enorm cliché, maar het is waar, de tijd vliegt. Maar waarom zou je zo een kans laten schieten gewoon omdat het niet in het klassieke rijtje past?

“Don’t be afraid of being different, be afraid of being the same as everyone else”

Dit zijn nu net de redenen waarom een ‘sabbatical’ nemen het perfecte plan is:

Je ontdekt waar je interesses werkelijk liggen

Op school volg je de richting: Latijn, Humane, Economie, en ga zo maar verder, je leert de vakken die tot jou richting behoren en dat is het. Na 6 jaar moet je plots uit alle mogelijke richtingen kunnen kiezen welke het best bij jou past. Dit lijkt werkelijk onbegonnen werk, want hoe kun je nu weten dat Handelsingenieur niets voor jou is als je het nooit op school hebt besproken? Of waarom kies je nu net voor Biomedische wetenschappen en niet voor geneeskunde?
Op deze laatste vraag heb ik het antwoord ontdekt in Nepal. Ik wil de wereld op medisch niveau helpen, maar zo enorm dicht bij de mensen staan is voor mij te moeilijk. De onderzoekswereld en communicatie zijn meer mijn ding. Had ik deze beslissing meteen na mijn schoolcarrière moeten nemen, dan had mijn keuze er misschien helemaal anders uitgezien en zou ik niet eens weten waarom.
Maar dat is mijn voorlopige keuze, wie weet ontdek ik dit jaar dat mijn interesses totaal ergens anders liggen en dan ga ik blij zijn dat ik dat nu heb ontdekt en niet binnen 10 jaar…

IMG_4445

Je leert om voor jezelf te zorgen

Voor deze kan ik 100% uit eigen ervaring spreken. Als je aan mijn familie vraagt om me te beschrijven op vlak van voor mezelf zorgen, kreeg je meestal deze antwoorden:

  • Ze is slordig en ruimt nooit op
  • Een enorme stresskip
  • Koken is zeker geen optie
  • Op tijd komen is vrij tot zeer moeilijk
  • Het leven van Dirkje is meestal één grote chaos
  • Als je vraagt om iets te doen moet je het minsten 5 keer vragen, want ze vergeet alles
  • Wat je aan haar geeft, raakt ze met zekerheid kwijt

Wel, dat was voor mijn jaartje examencommissie en mijn toekomstig gap year… Je gaat het nooit geloven maar op mijn trip naar Nepal, vond iedereen dat ik enorm goed georganiseerd was en op alles was voorbereid. Dat was werkelijk de eerste keer in mijn hele leven dat iemand dat tegen me zei. Op het moment dat je als 17-jarige helemaal alleen begint aan een reis naar Nepal, dan leer je om voor jezelf te zorgen en je plan te trekken. Al geef ik toe dat het nog altijd leuk is dat iemand thuis voor je zorgt 🙂

Ik kan voorlopig niet zeggen dat alles op het lijstje veranderd is, maar er komt nog een geweldig jaar aan, waarin ik kan leren koken, op tijd kan leren komen en mijn stress nog net ietsje meer opzij kan gaan schuiven…

Je leert nieuwe mensen en culturen kennen

Een heel belangrijk iets: je leert nieuwe mensen kennen. En wie weet wat voor kansen je dat later allemaal nog kan bieden. Zo hebben mijn ouders 20 jaar geleden vrienden uit Duitsland gemaakt en dat heeft alleen maar voordelen. Als ik een tripje naar Duitsland wil plannen weet ik meteen waar ik terecht kan.
Zelf ben ik ook blij dat ik kan zeggen dat ik nieuwe mensen uit andere landen heb leren kennen: China, The UK, Australië, Pakistan, Singapore, Nieuw-Zeeland,… En met de ene hou je natuurlijk wat meer contact als met de andere en sommige worden echt super goede vrienden waar je altijd op zal kunnen terugvallen.

 

IMG_3474IMG_3781IMG_1514.JPG

 

Natuurlijk dienen nieuwe vrienden niet alleen om voor een dak boven je hoofd te zorgen, je leert mensen kennen uit een nieuwe cultuur. In de winkel kan je natuurlijk honderden boeken vinden over andere culturen, maar niets is zo leuk als zoiets ervaren als een echte local…

Geniet van het leven nu het nog kan

Je heb je diploma van het middelbaar, je bent 18, je wil dingen ontdekken en je hebt geen zin om de gewone klassieke manier te volgen? Is er een beter moment om een jaartje te genieten van de wereld en je eigen ding te doen?

Begrijp me niet verkeerd, na dit jaar ben je nog steeds verplicht om te genieten van elke kans die je krijgt!

Na je verdere studies aan de universiteit, hogeschool,… kun je natuurlijk ook nog eens een jaartje nemen. Al lijkt me dat nog net een stapje moeilijker om dan er even tussenuit te gaan. Je bent net afgestudeerd, je kan misschien beginnen werken op je stageplaats, je hebt iemand leren kennen en wil aan je leven samen beginnen, kortom je bent klaar om aan het echte leven te beginnen.
En daar heb ik op dit moment geen last mee. Ik heb hopelijk binnenkort mijn middelbaar diploma en kan gewoon beginnen met genieten en ervaringen opdoen. Al wil dat niet zeggen dat ik geen sabbat jaartje ga nemen na mijn verdere studies. Wie weet welke kansen er nog allemaal opduiken in de komende 5 jaar. Nog tijd genoeg om daar over na te denken.
De enige boodschap: ‘Genieten en doen wat voor jou het beste is’

“Do more of what makes you happy”

Je komt jezelf zo’n 100 keer tegen maar je verlegt je grenzen

Je hebt een jaar vol grootse plannen in het vooruitzicht, daar hoort natuurlijk bij dat je je grenzen gaat verleggen. Je krijgt een jaar de tijd om dingen te doen die je normaal niet zou doen. Dat kan van de meest idiote dingen gaan tot het meest indrukwekkende uit je leven.

Een klein voorbeeldje: Ik haatte vliegen, over elk geluidje was ik ongerust tot vorig jaar december, toen vertrok ik helemaal alleen naar Nepal. Ik moest wel, ik kon niet anders dan mij erover zetten en gewoon gaan. En nu kijk ik er naar uit om naar verre bestemmingen te gaan en dat vliegen, dat hoort er bij…

IMG_3163.JPG
Uitzicht over Dubai, on my way to Nepal

Soms denk je dat je je grens gaat kunnen verleggen en lukt het toch niet. Wel dan kom je jezelf ‘serieus’ tegen. Dan moet je dat ook accepteren en er niet mee inzitten. Voor sommige dingen ben je gewoon nog niet klaar en voor andere is dit het perfecte moment.

 

Niet elk klaslokaal heeft vier muren

Je krijgt de kans om dingen te leren die in geen enkel handboek staan, die niemand je kan duidelijk maken, dingen die je gewoon moet doen om het te leren. Ze kunnen je 100 keer vertellen hoe een sollicitatie werkt, hoe je best je CV opstelt en wat je kan verwachten, maar als je het plotseling voor echt moet doen, dan moet je je plan leren trekken en zal niet alles verlopen zoals uit het boekje. Sommige dingen moet je gewoon doen en kun je niet leren door achter een bankje te zitten en te luisteren naar wat iemand je vertelt.

Een kleine eigen ervaring: Dankzij mijn keuze voor de examencommissie kreeg ik vorig jaar de kans om mijn eerste sollicitatie te doen, een klein detail: het was volledig in het Frans (alsof het nog niet spannend genoeg was). Geloof me, het gaat met 100% zekerheid anders dan je verwacht. Al was ik deze keer aangenomen om te helpen op een Brusselse school, toch heb ik geleerd wat ik volgende keer anders zou doen. En dat bedoel ik nu net met ‘je moet dingen ervaren’. Ik heb ervoor gekozen om het toen op een bepaalde manier te doen, maar ik weet dat ik het de volgende keer op een net iets andere manier zou doen.
Achteraf ben ik blij dat ik nu al de kans kreeg om enkele sollicitaties te doen. Want als je je allereerste keer meteen voor je droomjob moet gaan, dan zou het jammer zijn dat je deze kans vergooit door gebrek aan ervaring. Daarom, gewoon doen!

 

Nee, het leven is niet alleen rozengeur en maneschijn, ook negatieve ervaringen horen er nu eenmaal bij. Zo heb ik ‘the hard way’ geleerd wat een cultuurshock is, of hoe het is om in één van de armste landen van Azië te verblijven. Ik had er op voorhand veel over gelezen, maar daar kan niemand je op voorbereiden. Niemand kan je vertellen wat voor gevoel je zal krijgen, of hoe je het best kan reageren.

IMG_3751.JPG
Je ontdekt hoe een wegtoilet in Nepal eruit ziet

Op school zal leer je dat 1+1=2 en dat is altijd zo, of je nu in Zweden bent, Cambodia of Peru, dat zal altijd zo zijn. Maar de manier waarop ze leven en de ervaringen die je daar zal opdoen, dat zul je op school, uit een boek of op het internet nooit ervaren zoals het is. En dat is net het mooie aan een ‘break’ je krijgt de kans om zulke dingen te leren die je anders misschien nooit zou weten en dat is (volgens mij) heel erg jammer…

 

Je krijgt de kans om nieuwe gewoonten of hobby’s te ontdekken

Voor je naar school vertrekt, voor je naar het werk vertrek is altijd een druk moment. Je neemt geen tijd voor een goed ontbijt, meteen uit je bed omkleden en vertrekken.
Tijdens je ‘sabbatical’ zul je het op sommige momenten veel rustiger hebben ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds, dan neem je de tijd om een lekker thee te zetten en een lekkere maaltijd klaar te maken. En wonder boven wonder, je ontdekt dat je koken enorm leuk vindt en dat het je tot rust brengt, of misschien ontdek je wel dat je een echte ‘tea lover’ bent. DANKJEWEL GAP YEAR!

En wie weet wat je nog allemaal gaat ontdekken en wat voor voordelen een sabbat jaartje allemaal met zich meebrengt?

 

 

 

 

Auteur: Wherelifebegins

Owner of wherelifebegins.be

2 gedachten over “7X Waarom je niet moet twijfelen over een ‘Gap year’”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s