7 redenen waarom je meteen verliefd zal worden op Svalbard

Svalbard… zonder enige twijfel het meest speciale plekje waar ik tot nu toe ben geweest. Als je bijna elke week nog door je foto’s gaat om zoveel mogelijk herinneringen op te halen, dan weet je dat het een ongelofelijk geslaagde vakantie was.

Het plekje dat ongetwijfeld de nummer 1 van je ‘bucketlist’ verdient, is Svalbard, of beter bekend als Spitsbergen. Svalbard is een eiland dat bijna 900 km boven Noorwegen ligt, op 78°N. Het is het meest noordelijk bewoonde deel op aarde en grenst dan ook tegen de Noordpool. Hoe cool is dat! Als je naar de kust trekt – zeker een aanrader- dan zie je dat je volledig ingesloten bent door het poolijs.
Na een vliegreis van ongeveer 2 uur zie je plotseling een onherbergzaam landschap opduiken en iets later kun je landen op een baan die volledig bedekt is met ijs en sneeuw. De vlucht naar dit paradijs was de meest stressvolle vlucht ooit. De nieuwsgierigheid en adrenaline die door je lijf gieren zijn werkelijke onbeschrijfelijk.

IMG_1183
Spitsbergen vanuit de lucht

Met enorme heimwee kan ik zeggen dat ik hopeloos verliefd ben geworden op Svalbard, en wel om deze redenen:

#1 Je voelt je alleen op de wereld:
Als je op een eiland verblijft dat meer dan dubbel zo groot is als België en met amper 1500 inwoners, dan mag je terecht zeggen dat je je alleen op de wereld voelt. 2 keer per week landen er 2 vluchten, en voor de rest ben je gewoon afgesloten van de buitenwereld. Er is geen andere manier om in de winter het eiland te verlaten. Jep, dat is een enorm machtig gevoel. Vanaf het moment dat je de hoofdstad verlaat, weet je dat je nergens nog een huis zal kunnen vinden. Buiten de hoofdstad, Longyearbyen is er niets dan sneeuw, bergen en gletsjers te bespeuren. En inderdaad de hoofdstad telt amper 5 straten en 1500 mensen.

 

#2 Je kan ongestoord genieten van het magische noorderlicht: 
Bijna elke avond, nacht en als je tijdens de winter daar bent kun je zelfs door de dag genieten van dit magische fenomeen. Dit is zonder twijfel het mooiste en meest magische dat ik ooit gezien heb. Uren aan een stuk sta je vol verbazing te kijken naar de groene, paarse, gele lichtslierten, terwijl je je op een van de meest zeldzame plekjes op aarde bevindt.
Dankzij de kleine omvang van Longyearbyen is er bijna geen lichtpollutie. Je moet de koude dus niet elke avond trotseren, een avondje genieten met een glaasje wijn op je kamer en het noorderlicht door je raam zien is zeker een 10 waard voor sfeer en gezelligheid…
Als je de kans krijgt moet je zeker een tour boeken om met de sneeuwcat op zoek te gaan naar het noorderlicht. Onbeschrijfelijk… Terwijl je bovenop een berg staat, heb je een prachtig uitzicht over de hoofdstad, die amper 5 straten groot is en boven je zie je het prachtige noorderlicht.

 

#3 De natuur is de baas:
Op Spitsbergen leer je dat de natuur de baas is over de mens. Er wordt geen natuur verwoest om de mens een beter leven te gunnen. Ijsberen lopen vrij rond in de natuur en af en toe gebeurt het dat er eentje de stad binnenwandelt, maar zelfs dan is het verboden om ijsberen te doden.
Een ander voorbeeld is dat er bijna elke winter lawines delen van de stad vernielen, maar er worden geen muren gebouwd om de stad te beschermen, de mens moet zich aanpassen om de natuur zijn gang te kunnen laten gaan.
Svalbard wordt voorzien van enkele generatoren, maar wanneer deze uitvallen ligt alles stil. In deze ijswoestijn is er geen denken aan dat je kan overleven zonder stroom, warm water,… Dus als de stroom uitvalt, staat binnen de 24 uur het leger van Noorwegen op het eiland om iedereen te komen redden. Want meer dan 24 uur zonder stroom kan niemand overleven op Spitsbergen… En wanneer je ze dit allemaal vertellen, dan moet je even slikken…

#4 Een plekje op aarde zonder criminaliteit:
Wat meteen opvalt, als je aankomt in het bewoonde deel, is dat iedereen zijn auto gewoon laat draaien. Ga je eten in een restaurant, dan laat je gewoon je auto draaien. Wandel je even de winkel binnen, dan laat je gewoon je auto draaien. En dat is gewoon normaal, er worden geen auto’s gestolen. Met amper 80 kilometer aan wegen kun je niet ver raken met je gestolen auto lijkt me.

#5 Je bevindt je in het midden van een witte woestijn:
Een onvoorstelbaar, prachtig, dreigend, onherbergzaam landschap. Eigenlijk onbeschrijfelijk. Werkelijk een landschap waarvan je met eigen ogen moet genieten. Overal zie je gletsjers, besneeuwde bergen, bevroren zeeën,…
En als je geluk hebt, krijg je de kans om elanden, zeehondjes, walrussen, walvissen en heel zelden maar zeker niet onmogelijk kun je een ijsbeer zien. Al is het te hopen dat je deze van op afstand ziet, de ijsbeer is namelijk het meest agressieve en gevaarlijkste landzoogdier.
Tijdens onze reis hebben we een dal van een rivier doorkruist met een hondenslee, zeker een aanrader. Je ziet niets anders dan je enthousiaste honden voor je slee en de witte woestijn.
Maar de ongelofelijkste ervaring was toch wel de 160 km lange toch van de Westkust naar de Oostkust. Met sneeuwscooters race je over gletsjers, ijspakken, kloven en bergen. 8 uur lang kun je genieten van dit onbeschrijfelijk spektakel. Als je eenmaal de Oostkust bereikt, bevind je je op meters dik ijs, de bevroren zee…

 

#6 Je komt terecht in het koninkrijk van de ijsberen:
En dat is net wat Svalbard zo speciaal maakt. Je komt terecht in de habitat van de ijsberen. Je moet het gewoon ondergaan. Vanaf het moment dat je de luchthaven uitstapt zie je een bord dat je waarschuwt voor ijsberen.
De inwoners en gidsen hebben altijd, waar ze ook gaan een geweer bij. Natuurlijk dient dit niet om de ijsberen te doden, enkel waarschuwingsschoten mogen worden afgevuurd. Het is verboden om de stad te verlaten zonder een geweer en soms gebeurt het wel eens dat een ijsbeer ’s nachts de stad binnensluipt. En ja hoor, het eerste wat je dan vindt als je je deur opent is een afdruk van een ijsbeerpoot. Jammergenoeg, of misschien wel gelukkig heb ik dat niet meegemaakt. Maar als je ziet dat je gids elk moment zijn geweer dicht bij zich draagt en de omgeving om zich heen permanent afspeurt, dan giert de adrenaline door je lijf en lopen de rillingen van kop tot teen.
Op Spitsbergen is er zelfs een speciaal soort politie die permanent de ijsberen probeert te lokaliseren en zijn best doet om te voorkomen dat ze de stad kunnen binnendringen.

IMG_1244

#7 Je kan genieten van de meest noordelijke pizza op de wereld: 
Svalbard is het meest noordelijk gelegen deel op aarde dat bewoond wordt door gewone mensen. Enkel wetenschappers hebben de kans om nog net een tikkeltje noordelijker te trekken. Maar waarom zou je dat doen, als je daar niet de kans hebt om van een heerlijke pizza te genieten op 78°N?

Kortom Svalbard is zeker een plekje waard op je bucketlist! Als je houdt van natuur, avontuur en zeldzame plekjes, zeker niet twijfelen en gewoon gaan.

“We have nothing to lose and a world to see ” IMG_1211

 

Auteur: Wherelifebegins

Owner of wherelifebegins.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s